Vasárnap, 2024-05-05, 09:21:00
ÍRÓPALÁNTA
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
A fórum moderátora: Andrew  
Fórum » Írjunk » Írjunk közösen » Fantasy (ÍRjunk közösen fantasy regényt)
Fantasy
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 18:43:21 | Üzenet # 1
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Nimretil javaslatára lett létrehozva ez a rész. Itt megbeszélünk mindent a témával kapcsolatban.
 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 18:58:43 | Üzenet # 2
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
Üdv mindenkinek!

Arra lennék kíváncsi, hogyan alakulhat egy történet, ha nem egy elme agyal rajta. Az alapkoncepciót természetesen muszáj előre megbeszélni, ezek után azonban már semmilyen egyeztetést nem tartanék célszerűnek. Így az egyes íróknak gyakorlatilag minden fejezet után újra kell gondolniuk az egész történetet, korábbi terveiket javítaniuk kell az újabb fejlemények alapján.
Először két íróra gondoltam, de hárommal, vagy néggyel is el tudom képzelni. Minden írónak megvannak a maga szereplői, akiket kizárólag ő "irányíthat". Az összes főszereplő a könyv végén találkozhatna, ez az egyetlen rész tehát, amit át is kell beszélni a többiekkel. Ez esetben a cselekmény annyi szálon fut, ahány író dolgozik rajta. Az írók fejezetenként váltják egymást. Az előző fejezetek eseményeit külön egyeztetés nélkül megváltoztatni értelemszerűen nem szabad.
Természetesen az is lehetséges, hogy egyetlen személy történetét visszük végig. (Ennek megvan az az előnye, hogy az írók száma korlátlan.) Ebben az esetben mindenki ugyanazt a szálat írja, az írók szintén fejezetenként váltják egymást. Ez esetben a főszereplő jellemét részletesen ki kell dolgozni, attól eltérni nem célszerű.

A két szálon futó, két írós változatra már van konkrét koncepcióm, de ha van más ötlet, nem ragaszkodom hozzá.


Az üzenetet módosította: Nimretil - Kedd, 2012-03-13, 19:00:32
 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 19:06:01 | Üzenet # 3
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Akkor én kíváncsi is lennék néhány dologra. Most a 3-4 írós koncepcióra gondolok, mert ha más is jelentkezne, akkor célszerű ezt az elején megbeszélni.

1, Mindenkinek lehetnek saját karakterei, ahogy írtad. Engem az érdekelne, hogy lenne-e egy adott történet, melyben haladnak a szereplők, vagy mindenki más történetet ír le, melynek a végén valahogy össze lennének hozva a karakterek?

2, Ha egy főszereplő van, akkor miként gondolod a több írós megoldást? Az rendben, hogy megalkotjuk közösen a főhőst, de szerintem macerás és nehezen kivitelezhető, hogy egy történetet próbáljon meg leírni 3-4 ember. Bár nem feltétlen nehéz. Több íróval lehet, hogy sokkal színesebb lenne a történet. Azért érdekelne ezzel kapcsolatban a te elképzelésed is.

3, A két írós koncepció is érdekelne. Írtad, hogy arra már van ötleted.
 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 19:11:12 | Üzenet # 4
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Annyit még hozzáfűznék, hogy nekem is van egy kreált világom. Egész jól ki van dolgozva, és egy barátommal, aki itt Pyerra néven van jelen, már elkezdtünk egy közös regényt. Sajnos kicsit most leálltunk vele, aminek igazán nem tudom az okát, mert szinte minden nap beszélünk egymással, de a lényeg az, hogy kivitelezhető a dolog.

A lényeg az, hogy az íróknak meg kell érteniük egymást, mert a kölcsönös tisztelet és a másik véleményének a meghallgatása nélkülözhetetlen.
 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 19:38:58 | Üzenet # 5
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
2, "macerás és nehezen kivitelezhető, hogy egy történetet próbáljon meg leírni 3-4 ember." - ez a lényeg. Sokkal nehezebb, mint pusztán saját kútfőből építeni a történetet. A siker nem garantált, de egy próbát megér. A munka nehezebb, az eredmény színesebb, fantáziadúsabb.

1, Lenne egy adott történet, de nem pontról pontra meghatározva. (Mondjuk a másik lehetőség is működőképes lehet.) Az egyszerűség kedvéért leírom akkor a már kész ötletemet.

3, A történet középkori jellegű fantasy világban játszódik, egy hatalmas szigeten, melyen több birodalom áll. Ezek közül számunkra kettő fontos. Az egyik virágkorát éli, a másik nehéz korszak után próbál talpra állni. Az erős országot nevezzük mondjuk Avendiának, a gyengét Krozonnak.
Egyértelmű tehát, hogy Krozon sorsa attól függ, Avendia háborúba kezd-e. A béketárgyalások azonban meglehetősen jól alakulnak, úgy tűnik, Avendia uralkodója hajlandó lemondani az esetleges nyereségről, csak hogy elkerülje a vérontást.
A konfliktust Avendia hercegének köszönhetjük, aki álruhában gyakran átszökik a határon (barátaihoz, vagy még inkább barátnőjéhez). Egy napon a herceget elfogják. Miután egyértelműen avendiai, foglyul ejtői joggal feltételezik, hogy csakis kém lehet. Persze váltig állítja, hogy ő a szomszéd birodalom hercege, de hát ki hinne neki ilyen helyzetben?
A probléma itt még könnyen megoldható lenne, a kémnek nézett herceget azonban kivallatják, majd, miután kitart eredeti álláspontja mellett, elindulnak vele a fővárosba. Ekkor a herceget már keresik. A krozoniakhoz is küldenek követeket. Krozon uralkodója biztosítja a szomszédját arról, hogy a herceg eltűnéséhez semmi köze, de természetesen mindent megtesz előkerítése érdekében. A herceg fogvatartói csak akkor döbbennek rá, mekkora bakot lőttek, amikor ez a fülükbe jut. Ekkor döntenek úgy, hogy a herceget a fővárosba szállítják.

Az egyik író azzal nyitna, hogy a herceget megszöktetik, mielőtt elérné a fővárost. (A szöktetést azok intézik, akikhez átjárt a herceg. Fontos, hogy a történet elején nincsenek tisztában barátjuk rangjával.) Ezután céljuk, hogy épségben visszavigyék barátjukat Avendiába.

A másik szál arról a néhány orgyilkosról szól, akit az Uralkodó a herceg után küld. Ekkora már egyértelmű, hogy a háborút csak akkor kerülhetik el, ha a herceg foglyul ejtésének részletei nem derülnek ki. (A herceg a vallatás után azzal fenyegetőzött, hogy porig romboltatja Krozont. Továbbá azt sem lenne könnyű kimagyarázni, miért állította a Krozon uralkodója, hogy semmi köze az emberrabláshoz.)

Minden páratlan fejezet a menekülőkről, minden páros a vadászokról szólna. A herceg tudja, hogy a nyomában vannak, mindent megtesz azért, hogy lerázza, vagy csapdába ejtse üldözőit. Lényegében a herceg írója dobja fel a lehetőségeket, ezekre reagál az orgyilkosok írója. Ez a szerep természetesen megfordulhat, hiszen elképzelhető, hogy a vadász a vad elé kerül. Minden a két író fantáziáján múlik, illetve azon, hogyan képesek együttműködni.

Hozzátenném, az ötlet még eléggé kidolgozatlan. Olyan történetet akartam kreálni, amelyben a két író története folyamatos kölcsönhatásban van egymással. Remélem legalább példának megteszi.
 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 20:08:26 | Üzenet # 6
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Nem rossz az ötlet. Nekem határozottan tetszik a dolog. smile Azért úgy gondolom, hogy kicsit lehet bonyolítani a dolgokat. Ebbe a történetbe elég sok mindent bele lehet fűzni. Én örömmel kipróbálom magam veled a te kreált világodba, ha neked is megfelel.

Ha esetleg akadna még jelentkező, akkor lehet indítani egy másik történetet.

Lenne egy kérdésem még. Mit tervezel a regénnyel? Értem ezalatt, hogy egy-egy elkészült részt ide a honlapra fel lehetne-e tölteni, vagy teljes mértékben "titokban" dolgozunk, ameddig el nem készül?
 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 21:11:19 | Üzenet # 7
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
"A lényeg az, hogy az íróknak meg kell érteniük egymást, mert a kölcsönös tisztelet és a másik véleményének a meghallgatása nélkülözhetetlen." - igen, ez elengedhetetlen, bármit is akar egynél több ember közösen összehozni.

"Mit tervezel a regénnyel?" - lehet furán hangzik, de lényegében semmit. Egyelőre az írás maga motivál. A többit rád bízom.

"Nem rossz az ötlet." - ennek örülök. Ha be tudod illeszteni a saját világodba, akár ott is játszódhat.

"kicsit lehet bonyolítani a dolgokat" - igen, ez csak az alap. Ha ügyesek vagyunk, a végére átvariálhatjuk az egészet anélkül, hogy bárminek is ellentmondanánk. A lehetőségeink határtalanok.

A konkrét részleteket itt beszéljük meg, vagy létrehozol neki valami "titkos" témát?

Hozzáadva (2012-03-13, 21:11:19)
---------------------------------------------
A saját világ is érdekelne, ha nyilvános. Amennyiben vannak róla anyagok, szívesen átrágom magam rajtuk.

 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 21:15:54 | Üzenet # 8
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Van egy honlapom, ami csak ezzel a világgal foglalkozik. Első tervben szerepjátékos leírásnak indult, de nincs rá elég időm. Így, ha a fórumot olvasod, akkor ne lepődj meg a szerepjátékos leírások miatt.

A honlapot itt találod ITT.

Néhány nép és kaszt ki van dolgozva, de elég hiányos még. Már papírra vannak jórészt vetve, de rendbe kell a kusza gondolatokat szedni, és kicsit meg kell azokat fogalmazni.

Alapjáraton nem elérhető az a honlap, de most aktiválom, hogy meg tudd nézni az én elképzeléseim. Természetesen nem kell azt követni. Én írtam már néhány novellát, melyek abban a világban játszódnak. Ahogy írtam korábban is; nyitott vagyok minden lehetőségre.

 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 21:47:24 | Üzenet # 9
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
Ha neked is jó úgy, akkor játszódhat Radagas világában, aztán ha összejön a dolog, akkor legközelebb én hívlak meg egy sajátomba.

Ebben az esetben az lenne jó, ha te írnád a menekülők történetét. Így nem kell külön anyagokat írnod a világ adott helyeiről, mert azokat már a te fejezeteidből megismerem. Kezdetben a két birodalom nevére, felépítésére (nagy vonalakban), központjára, uralkodójára lenne szükségem. Ha ezek megvannak, összerakom az első fejezetemet. (Az lenne ugyebár a második fejezet, viszont ahhoz még nem kell tudnom, mi történik az elsőben. A negyediket már csak a harmadik ismeretében lehet megírni.)

Szerepjáték - valamikor régen én is elkezdtem egyet kidolgozni, mondjuk én elsősorban a szabályokra koncentráltam.
Ha segítségre van szükséged, szólj, hátha tehetek valamit. (Akár a szabályok tesztelése, akár új elemek kiötlése.)

Hozzáadva (2012-03-13, 21:47:24)
---------------------------------------------
A Halál táncán kívül játszódik még itt novellád?

 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 21:55:31 | Üzenet # 10
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Mivel az ötletet te vetetted fel, ezért a döntés a tied. Ha neked jó Radagas világa, akkor nekem, de ha mást szeretnél, akkor abban is benne vagyok.

A szerepjáték elkészítésében minden segítség jól jön. Én a fajok és kasztok kialakításával kezdtem, hogy utána lehessen mire építeni a szabályokat.

A halál tánca csak egy részelt a már elkészül regényből, ami jelenleg lektorálás alatt áll. Azon kívül van egy másik novellám, ami abban a világban játszódik, de azt pályázatra írtam, és nem tölthetem fel sehova. Sajnos a publikálás nem megengedett. Azt hiszem, amit kimondottan abba a világba írtam az ez a kettő. Jelenleg készül a A halál tánca folytatása is, de ugye az kidolgozás alatt áll. Szóval jelenleg csak az van.
 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 22:00:16 | Üzenet # 11
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
Rendben. Legyen akkor így. Meg tudod adni az első fejezetemhez szükséges adatokat? Persze ráér, csak legyen egyértelmű, hogy merre indulunk el.
 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 22:04:43 | Üzenet # 12
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
Akkor kicsit összerakom a két királyságot, hogy ne legyen olyan kusza minden, és ide bemásolom majd mind a kettőt. Egy kis időt kérek azért. Most nekiülök, de legkésőbb holnapra készen is leszek vele. A fejemben már körvonalazódik a történet. smile

Gondoltam rá, hogy ha van kedved, akkor a te királyságod dolgozd ki, de ha már az én úgymond világomról van szó, akkor illene nekem csinálni. Ezért egy kis türelmet kérek.

 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 22:09:01 | Üzenet # 13
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
A szerepjátékot milyennek képzeljem el? Mint pl. a mágus, a DnD, a káosz világa, vagy itt valami másról van szó?
Illetve szintén kérdés, mennyire gondolod komolyan a közeljövőben. Folyamatban van, vagy akkor veszed elő, ha lesz rá időd?

Hozzáadva (2012-03-13, 22:09:01)
---------------------------------------------
"Türelem" - természetesen, ehhez idő kell. Esténként felnézek majd akkor az oldalra.
Köszönöm a gyors válaszokat! Jó írást!

 
AndrewDátum: Kedd, 2012-03-13, 22:14:55 | Üzenet # 14
Teljes Jogú Tag
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 59
Állapot: Offline
A szerepjáték első elképzelésre Magus és DnD keveréke lenne. Konkrétan a szabályok még nincsenek kialakítva, ahogy láthattad. A lényeg, hogy nem másolni akarom egyiket sem, de ugye, ami jól működik azt bele lehet illeszteni. Tudom nem könnyű új szerepjátékot létrehozni, de egy próbát megér.

Jelenleg akkor foglalkozok vele, amikor van rá időm. Most két pályázaton is dolgozom, várom, hogy visszakapjam a kéziratom, emellett elkezdtem írni egy novella sorozatot és nem utolsó sorban veled is nekiállunk írni valami hatásosat. Azt nem is merem megemlíteni, hogy ez a honlap is itt van, amit ugyancsak elég komolyan veszek, mert azért lett létrehozva, hogy segítsünk az amatőröknek. Persze élnem és dolgoznom is kell még ezek mellett. smile

Szóval elfoglaltsággal nincs hiány.
 
NimretilDátum: Kedd, 2012-03-13, 22:24:06 | Üzenet # 15
Újonc
Csoport: Felhasználók
Üzenetek: 29
Állapot: Offline
Azt mondják, úgy szép az élet, ha zajlik. biggrin Kitartást akkor, meg sok sikert!
 
Fórum » Írjunk » Írjunk közösen » Fantasy (ÍRjunk közösen fantasy regényt)
Keresés:

Copyright MyCorp © 2024
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz