Szerda, 2025-07-23, 15:50:12
ÍRÓPALÁNTA
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Cikkek [19]
Általános [49]
Fantasy [39]
Filmajánló [2]
Horror [21]
Humor [2]
Képek [4]
Könyvajánló [5]
Romantikus [59]
Sci-fi [19]
Versek [586]
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Főoldal » Cikkek » Versek

Tokaji aszú
Tokaji aszú

A tokaji aszúbor a magyarság híres hungarikuma,
Tokaj-hegyaljai Mádról ered néki származtatása,
a Furmint hazánk legnemesebb fajta szőlleje,
amely hegyalja negédesen aszúsodó gyümölcse.

Eme fűszeresen zamatos riolitos hegynek leve,
világversenyek méltán elismert állandó szereplője,
Mádon évente tartanak újabb Furmint-fesztivált,
hol neves pincészetek vigadjak a szüretnek bálját.

Ezen eszenciának különlegesen folyik az előállítása,
s a tőkék betakarításának is megvan az egyedülállósága,
szőlős gazdáink legott nem szeptemberben szüretelnek,
várnak, míg a beérett fürtökön nemes penészek jelennek.

Immár a megtöppedt szemek elvékonyodott héjukon
nedvet veszejtenek, ama napsütéses napokon,
így emelnek megannyit a szőlő-glükóz cukorfokon.

Szedéskor háti puttonyokba dobálják a fürtöket
s minimum három, vagy akár hat puttonynak tartalmát,
az aranyló óborba tisztául, lassanként belezúdítják,
majd kellő ideig ígyen áztatódván csupán érlelődik,
míg nem ama kész bor letisztulván palackozódik.
Kategória: Versek | Hozzáadta:: Lackó (2013-12-05)
Megtekintések száma: 426 | Helyezés: 1.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2025
    Ingyenes honlap létrehozása с uCoz