A tokaji aszúbor a magyarság híres hungarikuma, Tokaj-hegyaljai Mádról ered néki származtatása, a Furmint hazánk legnemesebb fajta szőlleje, amely hegyalja negédesen aszúsodó gyümölcse.
Eme fűszeresen zamatos riolitos hegynek leve, világversenyek méltán elismert állandó szereplője, Mádon évente tartanak újabb Furmint-fesztivált, hol neves pincészetek vigadjak a szüretnek bálját.
Ezen eszenciának különlegesen folyik az előállítása, s a tőkék betakarításának is megvan az egyedülállósága, szőlős gazdáink legott nem szeptemberben szüretelnek, várnak, míg a beérett fürtökön nemes penészek jelennek.
Immár a megtöppedt szemek elvékonyodott héjukon nedvet veszejtenek, ama napsütéses napokon, így emelnek megannyit a szőlő-glükóz cukorfokon.
Szedéskor háti puttonyokba dobálják a fürtöket s minimum három, vagy akár hat puttonynak tartalmát, az aranyló óborba tisztául, lassanként belezúdítják, majd kellő ideig ígyen áztatódván csupán érlelődik, míg nem ama kész bor letisztulván palackozódik.